Новината бе съобщена за Ройтерс от журналиста Джоуи Руулет.  Както оповестих

...
Новината бе съобщена за Ройтерс от журналиста Джоуи Руулет. 
Както оповестих
Коментари Харесай

Боинг и Аероджет се скараха за неработещите клапани на Старлайнър

Новината бе обявена за Ройтерс от журналиста Джоуи Руулет. 

Както оповестих на 4-ти май, НАСА и Боинг са завършили с следствието по отношение на повода за развалените горивни клапани, които отложиха полета на “Старлайнър ” от август 2021-ва за май тази година. Най-общо казано инженерите се съгласяват, че става въпрос за химична реакция сред диазотния тетроксид, просмукалата се в кораба влага и алуминиевия материал, който покрива клапаните.

Но юристите и инженерите на Аероджет – фирмата-поддоставчик, произвела клапаните на “Старлайнър ”, имат друга версия. Според тях повода е в почистващ материал, който от Боинг са употребявали по време на наземните тествания.

От Боинг са безапелационни, че това не е по този начин. Нещо повече – аерокосмическата корпорация упрекна Аероджет, че не си е изпълнила задължението да пригоди клапаните да са устойчиви на сходен вид химични реакции.

Но Руулет не стопира с репортажа си дотук. Той се е натъкнал на надалеч по-зловеща история – това не е първият път, когато Боинг е в спор с подизпълнителите си. По време на наземно тестване на “Старлайнър ” през 2017 година, т.е. преди пет години, е настъпила трудова акцидент, при която президентът на друга фирма-поддоставчик е претърпял тежка контузия на крайници, довела до неговата ампутация. Фирмата е завела правосъдно дело против Боинг, само че очевидно Боинг са съумели да предложат такива обезщетения, които да разрешат проблема тихомълком и без звук. 

Днес НАСА и Боинг ще показват окончателния механически отчет дали “Старлайнър ” е подготвен за полет. Очаква се тези репортажи да не повлияят на резултата и евентуално корабът ще бъде утвърден за своето изстрелване на 20-ти май. Въпреки всичко представителите на организацията още веднъж ще би трябвало да отговарят пред публицистите на сложни и унизителни въпроси. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР